Red je ADHD-relatie in 6 stappen; deel 2

In december schreef ik dat er 6 stappen nodig zijn om je ADHD relatie te redden. De eerste drie heb ik toen al beschreven en naar aanleiding daarvan kreeg ik veel reacties binnen. Wat waren deze stappen ook alweer?

    1. Het cultiveren van empathie. De kern van deze stap is het leren begrijpen waarom je partner doet wat hij doet of juist niet doet wat jij wil dat hij doet.
    2. Het benoemen van de emoties die een goede relatie in de weg staan, dat wil zeggen erkennen van emoties als boosheid, wanhoop, verdriet. Erkenning is een eerste stap naar de oplossing.
    3. Het zoeken van hulp. Voor zowel de ADHD- als de niet-ADHD-partner. Beiden hebben hun eigen weg te bewandelen in het leren omgaan met de symptomen van ADHD in de relatie.

De laatste drie stappen bestaan uit:

  1. Het verbeteren van de communicatie.
  2. Het effectief grenzen stellen.
  3. De romantiek nieuw leven inblazen.

 

Verbeter de communicatie tussen jullie

In een ADHD-relatie kunnen de gemoederen nogal eens hoog oplopen tussen de partners. Er is vaak sprake van een vast communicatie-patroon waarin beide partners gevangen zitten. Wanneer je zo’n patroon in stand houdt, en dat doen beide partners, dan gaat dat ten koste van de emotionele verbinding tussen de partners.

De niet-ADHD partner kan zich opstellen als het slachtoffer van zijn of haar ADHD-partner of juist andersom. In beide gevallen is de communicatie niet effectief. Wanneer je je als slachtoffer opstelt, duw je de tegenpartij automatisch in de rol van aanklager. Deze rollen houden elkaar in stand totdat een van de twee van rol verandert. Het slachtoffer zal verantwoordelijkheid moeten nemen over zijn of haar eigen rol in de relatie. De aanklager zal hetzelfde moeten doen en zal op meer effectieve wijze moeten laten blijken wat hem of haar niet zint in de relatie.

De oplossing ligt hem dus in het herkennen en doorbreken van het patroon. Het zijn namelijk niet de partners, maar het communicatie-patroon dat de relatie in de problemen heeft gebracht. Door dit patroon te doorbreken ontstaat wederzijds begrip.

De kernmerken van een goed gesprek zijn dat het oplossingsgericht is, een goede timing heeft, open en eerlijk is en dat je goed naar elkaar luistert.

Effectief grenzen stellen

Vooral in een ADHD-relatie en –gezin is het belangrijk om om je grenzen te kennen en te stellen. Op die manier weten de mensen om je heen wat ze aan je hebben en ben je zelf minder snel boos en geïrriteerd omdat je grenzen overschreden worden.

Het effectief stellen van grenzen is onderdeel van assertief gedrag. Wanneer je assertief reageert, dan kom je op voor je eigen mening,  rechten en standpunten, terwijl je je gesprekpartner in zijn of haar waarde laat. Vooral introverte of verlegen mensen vinden het moeilijk om op deze manier voor zichzelf op te komen.

Een paar tips hoe je effectief je grenzen kunt stellen:

  1. Spreek vanuit jezelf (ik vind het vervelend dat…). Door je wensen niet te vermommen als algemene waarheden (het is vervelend dat je…) of te doen alsof het de wensen van die ander zijn (jij vind het toch ook vervelend dat…) vermijd je een discussie. Bovendien is het eerlijker tegenover je partner om vanuit je eigen waarheid te spreken. Het gebruik van “ik vind” en “ik wil” zullen je relatie goed doen.
  2. Benoem de gevolgen.
  3. Vertel wat je wel van de ander wilt (ik zou het fijn vinden als je…). Weer vanuit jezelf spreken.
  4. Geef de ander de ruimte om te reageren. Daardoor laat je hem in zijn waarde en zal hij gemakkelijker doen wat jij van hem vraagt.

Een voorbeeld van een effectief gesprek:

“Ik vond het vervelend dat je me uitlachte toen we met vrienden waren. Daardoor voelde ik me voor paal staan en nu durf ik hen niet meer onder ogen te komen. Ik wil dat je daarmee stopt en zou het fijn vinden als je bij vrienden gewoon met me omgaat.”

Het gevoel dat hij of zij zich voor paal voelde staan is een gevoel waar geen discussie over mogelijk is, omdat het over zijn/haar gevoel gaat. Hij of zij is de baas over het eigen gevoel.

Blaas romantiek in je relatie nieuw leven in.

Romantiek (stemming) is de gemoedstoestand van mensen die op emotioneel en/of erotisch vlak wederzijdse geestverwantschap ervaren met elkaar.[Wikipedia]

In elke liefdesrelatie gebeurt het dat romantiek en seks in de loop der jaren op een wat lager pitje komen te staan. En meestal zijn beide partners daar niet erg tevreden over. Toch zijn deze, net als goede communicatie, essentieel om de verbinding tussen liefdespartners te versterken.

Hoe kun je het vlammetje weer aanwakkeren?

Je kunt het beste klein beginnen. Vraag niet plompverloren of de ander wil vrijen, maar bouw het rustig op. Dat kan door een kus of knuffel uit te bouwen tot een versierpoging. Soms is een langere aanloop nodig. Dat kan door een sfeer van intimiteit te creëren met sms’jes, lekker hapjes, muziek. Aandacht geven in de vorm van een compliment of een persoonlijke vraag kunnen ook heel goed werken om dichter bij elkaar te komen. Wat wel en niet werkt verschilt van persoon tot persoon. Gewoon uitproberen dus!

Praten over seks kan ook helpen. Het ter sprake brengen van seks kan bij je partner op weerstand stuiten, omdat deze zich overrompeld of aangevallen voelt. Probeer humor in het gesprek te brengen om het onderwerp wat luchtiger te maken. Vertel wat je eigen gevoelens, wensen en verlangens zijn en wees ook nieuwsgierig naar die van de ander.

 

Tenslotte

Je relatie verbeteren of, in het uiterste geval, redden is een uitdaging waar veel stellen voor staan, of je nu in een ADHD-relatie zit of niet. De bovenstaande stappen kunnen helpen. Wanneer er echter sprake is van langdurige conflicten of van een vertrouwensbreuk doordat een van de partners langdurig of veelvuldig is vreemdgegaan, dan is het raadzaam om daarvoor hulp in de vorm van therapie te zoeken.

Ik nodig je uit om jouw strategiën wat betreft je relatie te delen via het commentaar. Wat is de belangrijkste aktie die jij hebt genomen om je relatie te verbeteren? Ik lees ze graag!

Hartelijke groet, Barbara