6 Tips om je staande te houden met ADHD in je gezin

Elke ouder kent zo zijn uitdagingen bij het opvoeden van kinderen. Maar als je een kind met ADHD hebt kan de opvoeding een heuse worsteling zijn. Bij het opvoeden van een ADHD-kind wordt je uitgedaagd om buiten de gebaande paden te denken en moet je jezelf zowel emotioneel, fysiek als spiritueel staande houden. Vaak vertellen leerkrachten, familieleden en ouders van andere kinderen je dat je je kind in toom moet houden of geven ze ongevraagd advies over de opvoeding. Dit maakt dat je je als ouder vaak alleen en niet gesteund voelt. De onderstaande tips zijn een handvatten hoe je jezelf toch staande kan houden in je gezin met ADHD.

1. Verwijt jezelf niets

De meeste ouders met kinderen met ADHD vragen zich af of hun opvoeding onderdeel van de problemen van hun ADHD-kind zijn. Dat is maar zelden zo. Wel is het zo dat wanner je de vaardigheden van het opvoeden goed beheerst, dat het gemakkelijker wordt om met je kind om te gaan.

AD(H)D wordt veroorzaakt door een verstoorde chemie in de hersenen en niet door iets wat ouders wel of niet hebben gedaan. Bij ADHD is sprake van een verkleinde prefontale cortex (PFC) aan de rechterkant van de hersenen. Ook is er sprake van een verminderde functie van de PFC. De PFC speelt een rol bij het filteren van binnenkomende informatie. Normaal gesproken worden onbelangrijke signalen door de PFC geremd. Bij mensen met ADHD worden de binnenkomende signalen veel minder goed geremd, waardoor ze een overvloed aan informatie moeten verwerken.

Daarnaast is AD(H)D voor 70% genetisch bepaald. De kans is heel groot dat ADHD in je familie zit. Geen enkele reden dus om te denken dat het aan jouw manier van opvoeden ligt.

2. Zoek steun

Veel ouders voelen zich erg alleen in hun worsteling met de opvoeding van hun kind met ADHD. Ze worden vaak door hun omgeving veroordeeld, krijgen goedbedoeld, vaak slechte adviezen. Ook komt het voor dat wordt gezegd dat ADHD een modeverschijnsel is of een door de farmaceutische industrie bedachte stoornis. Laat je niets wijsmaken; niets is minder waar!

Het heeft weinig zin met deze mensen in discussie te gaan. Accepteer dat niet iedereen openstaat voor het alternatief, nl. dat ADHD wel degelijk bestaat en reële problemen met zich meebrengt.

Je hoeft het niet helemaal alleen te doen. Er zijn gelukkig genoeg mensen die de problemen wel erkennen en bereid zijn jou te steunen. Richt je energie op deze mensen. Zulke mensen zullen zich ongetwijfeld in jouw omgeving bevinden.

Google ook eens op forums en blogs van ouders met kinderen met ADHD. Je kunt hier de ervaringen van anderen lezen en je eigen ervaringen delen. Je zal zien dat jij niet de enige bent!

3. Stel jezelf op de hoogte van alle ins en outs van ADHD

Hoe meer je weet over ADHD, hoe beter je zult begrijpen hoe het komt dat je kind er een eeuwigheid over doet om zich aan te kleden of zijn schooltas standaard van school vergeet mee te nemen. Je zal je steeds meer realiseren dat je kind niet dit niet expres doet. Kennis over ADHD is essentiëel om  effectief op de problemen te kunnen inspelen.

4. Zorg voor jezelf

Door goed voor jezelf te zorgen, zorg je ervoor dat je in balans blijft, waardoor je meer geduld voor je kind kan opbrengen.

Zorg voor jezelf door wekelijks aktiviteiten zonder je kinderen te plannen. Ga lekker uit eten, naar de sauna, de film, maak een lange wandeling of ga lekker sporten. Een hele goede manier om er even helemaal uit te zijn is door een hobby te zoeken waar je jezelf helemaal in kwijt kan. Voor mij is dat goudsmeden. Door creatief bezig te zijn vergeet ik de wereld om me heen en is mijn focus helemaal gericht op het creëren. Daarna voel ik me als herboren en ben ik helemaal opgeladen. Klaar om mijn kinderen weer positief tegemoet te treden. Misschien ben je niet zo creatief en laadt jij je juist op door te sporten of een boek te lezen. Prima! Uiteindelijk gaat het er niet om wát je doet, als je het maar doet. Maak er tijd voor vrij!

5. Verwaarloos je relatie niet

Het opvoeden van kinderen met ADHD kan een grote druk leveren op je relatie. Door het hectische gezinsleven heb je vaak weinig tijd voor elkaar. Om toch tijd voor elkaar te maken moet je die inplannen. Een uurtje per keer kan soms al genoeg zijn om samen weer op één lijn te komen. Probeer tijdens de spaarse momenten van samenzijn open te zijn over de eisen die de opvoeding aan jullie stelt. Het gezamenlijk uiten van de frustraties, zorgen en blijde momenten versterkt de verbinding tussen partners, waardoor jullie de opvoeding als een team op je nemen.

6. Geniet van je kind

Het grootbrengen van een kind met ADHD is zo overweldigend, dat je gemakkelijk uit het oog verliest hoe leuk je kind is. Natuurlijk is hij soms bloedirritant, maar vergeet ook niet zijn unieke gevoel voor humor, zijn enthousiasme en zijn spontaniteit.

Neem regelmatig even vrij van je rol als opvoeder, juf en begeleider en onderneem een leuke aktiviteit met hem. Bouw schepen met lego, klets met hem over piraten, teken gekke poppetjes, doe eens gek. Kietel je kind en stoei met hem. Humor zorgt ervoor dat je de dingen in perspectief blijft zien en kan je een vervelend moment doen vergeten. En als je aanvoelt dat er een vervelend moment aankomt, los dat dan eens op met humor. Trek een gek gezicht of zeg iets waar jullie allebei om moeten lachen.

Herinner jezelf regelmatig aan de sterke eigenschappen van je kind en vertel hem dat ook. Dat geeft jullie beiden een goed gevoel en versterkt jullie band. Een win-win situatie dus!

Misschien heb jij nog meer tips die je helpen om je staande te houden wanneer je in je gezin te maken hebt met ADHD? Deel ze met ons via het comments veld. Elke comment wordt beloond met een interessant artikel over het moederschap en ADHD.

[contact-form][contact-field label=’Name’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Commentaar’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]