Versterk je ADHD-relatie in 2015

Zelf ben ik niet zo van de nieuwjaars voornemens, maar als je dan toch iets wil doen, neem je dan voor om de relatie met je ADHD-partner te verbeteren. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, zal je misschien denken. Je doet al zo je best. Soms voelt het als overleven.

Maar dat wil je niet! Je wil niet het gevoel hebben dat je OVERleeft, je wilt LEVEN. En het liefst ook nog leuk. Je relatie zou daarom dus gewoon leuk moeten zijn. Natuurlijk met de gebruikelijke ups en downs, maar overwegend leuk.

Je bent echter niet alleen in de relatie. Jullie dragen een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het laten slagen ervan. Dus….wat kunnen jullie dit jaar samen doen om de relatie te versterken? Welke voornemens zullen jullie helpen?

  1. Ga samen sporten

    Bijna iedereen neemt zich elk jaar weer voor om meer te gaan bewegen. En vooral voor ADHD-partners is het goed je hieraan te houden. Een volwassene met ADHD krijgt betere focus door het sporten , zal minder depressief zijn, minder angsten hebben en zal over het algemeen emotioneel stabieler zijn. Maar ook voor de niet-ADHD partner is sporten goed. Het helpt ook hem of haar om de emoties te reguleren, waardoor er minder irritaties zullen zijn. Door samen te sporten, wordt daarnaast de band versterkt en ben je elkaars stok achter de deur, waardoor je het langer volhoudt. Maak afspraken in de agenda wanneer je samen gaat sporten en houd je daaraan.

  2. Laat los!

    ADHD-relaties worden nogal eens gekenmerkt door negativiteit over en weer. Kies er dit jaar eens voor om die negativiteit langs je heen te laten in plaats van eraan vast te houden. Mijn eerste reactie, toen ik dit hoorde, was: ‘Maar het is belangrijk dat ik mijn irritaties uit, ik kan niet anders!”. Toch is het zo dat wanneer je vaker irritaties langs je af laat glijden, je relatie automatisch zal verbeteren. Wanneer je dit moeilijk vindt kan meditatie een oplossing zijn. Bij meditatie gaat het om de kunst van de mentale kracht en zelfbeheersing. Je kunt meditatie toepassen om meer van het leven te gaan genieten, omdat het ervoor zorgt dat je bewuster en relaxter wordt. Mediteren is een uitstekende manier om te leren je gedachten en gevoelens langs je heen te laten gaan. Je merkt ze op, maar doet er niets mee en veroordeelt ze niet. Het is het ultieme loslaten.

  3. Ken jezelf!

    Wanneer je je bewust bent van je eigen gevoelens, ben je beter in staat deze met de ander te delen. Vaak zit er onder boosheid verdriet. Toch is het vaak de boosheid die overwint en die ervoor zorgt dat er conflicten ontstaan in de relatie. Wanneer je je realiseert dat er onder die boosheid verdriet of angst zit, en dat benoemt, zal de ander daar anders op reageren. Bijvoorbeeld: “Ik ben boos!” vs. “Ik ben boos, maar eigenlijk ben ik verdrietig omdat je me in de steek laat.”. Voel je het verschil?
    Een goede oefening om te ontdekken wat je werkelijke gevoelens zijn, is door een paar keer per dag stil te staan bij hoe je je voelt. Zoek daarbij naar je diepere gevoelens. Misschien denk je nu: ik ben me allang bewust van mijn diepere gevoelens. Door deze oefening te doen zal je erachter komen dat er veel meer onbewuste gevoelens een rol spelen bij je gedrag dan je aanvankelijk dacht.

  4. Ruim tijd in om aandacht aan elkaar te besteden

    In de drukte van alledag vergeten we nogal eens om aandacht aan de belangrijke dingen in ons leven te geven. In een relatie betekent dat aandacht voor elkaar. Aandacht in de vorm van samen aktiviteiten ondernemen of met elkaar praten. Vooral in ADHD-relaties is het belangrijk dat deze tijd ingepland wordt. Houd bijvoorbeeld elke zondag een paar uur vrij om samen iets leuks te gaan doen. Of praat elke avond voor het slapen gaan een kwartiertje over de leuke dingen van die dag.

  5. Verbeter je slaap-routine

    Veel mensen met ADHD hebben problemen met inslapen, doorslapen of vroeg ontwaken. Met als gevolg een slaaptekort, waardoor je je overdag minder goed kunt concentreren, je je emoties minder goed onder controle kunt houden etc. Niet goed voor een stabiele relatie!
    Neem je dit jaar voor om dit probleem aan te pakken. Dat kan bijvoorbeeld door naar een goede slaaptherapeut te gaan. Deze kan je helpen een normaal en gezond slaapritme te ontwikkelen.
    Wat ook helpt is om na half negen ’s avonds geen computers, tablets en telefoons meer te hanteren. Het blauwe licht van deze schermpjes zorgen voor een vertraagde productie van het slaaphormoon melatonine, waardoor inslapen een probleem wordt. Op tijd naar bed gaan, lezen voor het slapengaan of zet kalmerende muziek op kunnen helpen om in slaap te vallen. Probeer ook de alcohol-inname ’s avonds te beperken. Alcohol helpt je in slaap te vallen, maar zorgt er ook voor dat je midden in de nacht weer klaarwakker bent. Niet doen dus!

  6. Verdeel de huishoudelijke taken

    In veel ADHD-relaties is er geen evenredige verdeling van de huishoudelijke taken. Dit kan voor veel conflicten zorgen. Om dat te voorkomen, is het goed om wekelijks samen te kijken wat er moet gebeuren en prioriteiten te stellen. Wanneer er consensus is over het belang van de taak, is de kans het grootst dat deze ook uitgevoerd wordt. Omschrijf voor elke taak wat er moet gebeuren, welke stappen er nodig zijn, hoe lang deze duurt en wie het gaat doen. Na een week evalueer je samen hoe het is gegaan en stelt de planning voor de komende week vast.

  7. Lach. Veel!

    let your smile change the worldLachen is gezond, werkt stressverlagend, stimuleert het imuunsysteem en is daarnaast ook nog eens aanstekelijk. De hersenen maken endorfinen en dopamine aan tijdens het lachen, waardoor je je lekker voelt.
    Zelfs in de moeilijkste periodes van ons leven gebeuren dingen die ons (onbewust) kunnen laten lachen. Het hoeven maar kleine dingen te zijn, zoals de glimlach van een onbekende op straat. Elke dag gebeurt er wel iets dat je dankbaar of gelukkig maakt. Zoek deze kleine gebeurtenissen en deel je gllimlach met elkaar.

  8. Evalueer je ADHD en optimaliseer je behandeling

    Het is verstandig om elk jaar je ADHD te evalueren. Dat doe je simpelweg door voor jezelf te bepalen hoe het ervoor staat met je ADHD. Welke symptomen heb je nog last van, hoe voel je je over het algemeen, zijn er dingen die je graag anders had gewild, enzovoorts. Bedenk dat er naast de behandeling met medicijnen, nog veel meer te doen is om je symptomen in de hand te houden. Zo kan neurofeedback helpen om impulsiviteit en angst te verminderen. Het werkgeheugen kan getraind worden met Cogmed. Ook vitamine D en visolie kunnen een bijdrage leveren aan een verbetering van de symptomen.

En dat waren ze dan, 8 manieren om je relatie in 2015 te versterken. Kies er een uit die je aanspreekt en ga ervoor!

Hartelijke groet, Barbara